2011/02/13

IPv4 vs IPv6

Am compilat acest set de Q & A, intrebari si raspunsuri, pentru a ne asigura ca fiecare utilizator de internet intelege ce inseamna si cum se va realiza tranzitia de la Protocolul Internet versiunea 4 la IP versiunea 6.
Q: Ce este IPv4
A: IPv4 inseamna Internet Protocol versiunea 4. Este tehnologia care permite dispozitivelor sa se conecteze la intenet. Cand un dispozitiv se conecteaza la internet ( fie el PC, Mac, telefon sau alt device) ii este atribuita o adresa numerica, unica de forma 99.28.227.227. Pentru a trimite informatii prin internet de la un calculator la altul, pachetul de date trebuie sa fie transferat prin reteaua care contine adresa IP a ambleor sisteme. Fara IP, calculatoarele nu ar putea comunica si nu ar putea face schimb de date. IP-ul este elementul esential al infrastucturii web.
Q: Ce este IPv6?
A: IPv6 este a sasea revizuire a protocolului de internet si este succesorul IPv4. Functioneaza similar cu IPv4, in sensul ca genereaza o adresa numerica, unica necesara device-urilor cu conexiune la internet pentru a comunica. Totusi, are o diferenta majora: utilizeaza adrese pe 128 de biti.
Q: De ce se termina adresele IPv4?
A: IPv4 foloseste 32 de biti pentru adresele sale de internet. Asta inseamna ca poate suporta aproximativ 4.29 miliarde de adrese in total. Pare un numar enorm de mare, dar aproape toate cele 4.29 miliarde de adrese au fost atribuite si de aici vine necesitatea de a se trece la IPv6. Adresele IP nu sunt in totalitate folosite astazi, multe dintre ele fiind atribuite companiilor mari ca Ford, IBM sau institutiilor precum MIT. Multe adrese IPv4 vor fi schimbate sau vandute (mai ales acum, din moment ce devin o raritate), insa vor deveni o si mai rara comoditate in decursul urmatorilor 2-3 ani pana ce acest lucru va incepe sa creeze probleme pentru web.
Q: Cum rezolva IPv6 aceasta problema?
A:Dupa cum am mentionat mai devreme, IPv6 utilizeaza adrese pe 128 de biti si poate suporta 340,282,366,920,938,000,000,000,000,000,000,000,000 de adrese. Sunt mai mult decat suficiente pentru a mentine internetul functional penntru o perioada foarte lunga de timp.
Q: De ce nu facem schimbul, pur si simplu?
A: Epuizarea adreselor IPv4 s-a prevazut cu ani in urma, schimbul este in process de cel putin un deceniu. Totusi, doar o mica parte a web-ului a trecut la noul protocol. Mai mult, IPv4 si IPv6 functioneaza sub forma unor retele paralele- schimbul de date intre protocoale necesita gateway-uri speciale. Pentru a se face schimbul, routerele si software-ul vor trebui schimbate pentru a fi compatibile cu reteaua mai avansata. Acest lucru va lua timp si bani. Primul test real al retelei Ipv6 va fi pe 8 iunie 2011 (World IPv6 Day). Google, Facebook si alte companii proeminente online vor testa reteaua IPv6 ca sa vada ce poate suporta si ce modificari sunt necesare pentru a trece toti utilizatorii internet pe noul protocol.
Q: Cum ma va afecta acest lucru pe mine?
A: Pentru inceput, nu va avea un impact major asupra utilizatorilor de rand. Majoritatea sistemelor de operare suporta IPv6, chiar si Windows XP SP1 sau Mac OS X 10.2. Problema este ca majoritatea routerelor si serverelor nu suporta noul protocol. Realizarea unei conexiuni intre un calculator cu IPv6 si un router cu IPv4 este imposibila. Ipv6 este inca in faze initiale de dezvoltare, mai sunt bug-uri si probleme de securitate care trebuiesc remediate. Nimeni nu stie exact cat timp va dura tranzitia si cat va costa, doar ca aceasta trebuie realizata pentru a se asigura functionarea internetului asa cum este el astazi.
Sursa: Mashable

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu injura!

 
;