2010/12/03

Mos Nicolae


Eee, nu mai e mult si vine si 'Mos Nicolae>cei care au fost rai nu vor primii dulciuri ci o nuelusa.Cei care au fost cuminti si au invatat vor primii dulciuri.
Sper sa va faceti ghetutele altfel Mos Nicolae nu vine la voi.

Povestea lui Mos Nicolae:
Se spune ca in noaptea de 5 spre 6 decembrie, un mos cu barba alba, pe care nu l-a vazut nimeni niciodata, vine pe la ferestre si, dupa informatii numai de el stiute, pune in cizmulite diferite daruri: pentru copiii cuminti, el are in desaga dulciuri, fructe si jucarii, iar pentru cei nazdravani, o multime de nuieluse. Aceasta legenda am auzit-o fiecare dintre noi in copilarie si ne amintim cu nostalgie vremurile in care ne pregateam constiincios ghetutele si le lasam la usa sau la geam in asteptarea lui Mos Nicolae. Oricat am fi tras de pleoape sa nu adormim pentru a-l vedea macar o data pe Mosul, acest lucru nu ne reusea, deoarece chiar in clipa in care atipeam, el venea si lasa darurile bine-meritate. Dimineata, mirosul dulciurilor si al primelor portocale care anuntau inceputul iernii, ne indrepta teleghidat catre ghetute, iar in acele momente ne incerca un sentiment de bucurie amestecat cu unul de ciuda ca „nici anul acesta nu l-am vazut pe Mos Nicolae“. Apoi, gustand cu placere din darurile primite, ne promiteam in mod solemn ca anul viitor vom fi si mai cuminti, pentru a primi mai multe daruri. Aceste amintiri ne indreptatesc sa ducem legenda mai departe si sa o povestim la randul nostru si copiilor nostri.

Cine este Mos Nicolae

Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Betleem. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul al IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul al VI-lea. Ii sunt atribuite 21 de miracole, Sfantul Nicolae devenind recunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti a mostenit intreaga avere, pe care s-a hotarat sa o imparta oamenilor nevoiasi. De-a lungul secolelor au aparut povesti legate despre viata si binefacerile sale, una dintre cele mai cunoscute fiind a celor trei surori pe care Nicolae le-a ajutat sa scape de tirania tatalui lor. Se spune ca cele trei fete erau foarte sarace, iar tatal lor planuia sa le vanda ca sclave pentru a se chivernisi. Plansetele si rugamintile celor trei surori nu l-au induplecat pe batranul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu >>> departe de locuinta sa, iar noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mari. Cu o astfel de zestre, ea a reusit sa se marite curand. La fel s-a intamplat si in urmatorii doi ani, fata mijlocie si cea mare izbutind sa se aseze la casele lor cu ajutorul acestui om cu suflet nobil.

O alta legenda spune ca, dupa calatoria pe care a facut-o in Tara sfanta, Nicolae s-a intors in tara lui pe mare. O furtuna teribila s-a abatut atunci pe mare, iar corabia statea gata sa se rupa. Nicolae s-a rugat indelung la Dumnezeu, iar marinarii au ramas uluiti de puterea pe care a avut-o atunci cand s-a oprit pe neasteptate furtuna. Din acel moment, el a devenit patronul marinarilor si al calatorilor.

Se mai spune ca erau odata trei studenti teologi care calatoreau spre Atena. Ei au innoptat la un han, unde au fost jefuiti si omorati de proprietarul hanului, iar ramasitele lor au fost ascunse. Cardinalul Nicolae calatorea pe acelasi drum si a innoptat la acelasi han. Noaptea, el a visat despre crima savarsita si astfel a aflat unde au fost ingropati cei trei tineri. Nicolae i-a dezgropat si, prin post si rugaciune, a reusit sa-i readuca la viata.

In secolul al X-lea, Tarul Vladimir al Rusiei, in timpul unei calatorii la Constantinopole, a auzit povestile minunate despre Sfantul Nicolae si a decis sa-l faca patronul spiritual al Rusiei. De-a lungul secolelor, Sfantul Nicolae a devenit unul dintre cei mai populari sfinti, in amintirea si celebrarea lui fiind ridicate mii de biserici.

Ce aduce Mos Nicolae

Sfantul Nicolae este patron spiritual in Olanda, Rusia, Grecia, Italia, Sicilia, Franta si in multe orase din Germania, Austria, Elvetia si Belgia. La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe langa dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa.

La crestinii din Republica Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, in timp ce in Hawaii, el coboara din barca. In unele districte nemtesti, 12 tineri imbracati in paie si avand masti care reprezinta animale danseaza in urma Sfantului Nicolae, sunand din talangi. Dupa ce ofera daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afara, facandu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele savarsite.

In Danemarca, cel care aduce daruri cara un sac in spate si este purtat de reni. Copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca acesta va fi mancata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri. Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sunt aduse de ingeri. In Siria, cadourile vin cu o camila tanara, in data de 6 ianuarie.

La noi, se spune ca iarna incepe in noaptea de Sfantul Nicolae. Mos Nicolae este batran si are barba alba, iar in ziua de 6 decembrie el isi scutura barba, ceea ce inseamna ca trebuie sa ninga. Tot in popor se spune ca Mos Nicolae vine de ziua lui pe un cal alb, aluzie la zapada care cade in luna decembrie, iar Sfantul Ion isi face aparitia pe un cal negru, pentru a intoarce iarna. De Sfantul Nicolae, ziua incepe sa se mareasca si tot atunci se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice.

Se pun crengute de pomi fructiferi in apa, pentru a inflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul viitor.
Sfat superbebe

»» Aniversarea mortii Sfantului Nicolae, pe data de 6 decembrie, este aproape de sarbatoarea Craciunului, de aceea, in multe tari, acestea doua s-au contopit. In Germania insa, Olanda, Elvetia, Romania si alte cateva tari europene, ziua de Mos Nicolae si Craciunul se sarbatoresc separat.»» In mod traditional, in noaptea de cinci spre sase decembrie, copiii gasesc in ghetute bomboane, prajituri, mere si nuci. In Olanda, copiii isi primesc cadourile numai in saboti de lemn. Pe vremuri, in manastirile-scoala, tinerele eleve isi agatau sosetele la usa cu bilete pentru Sfantul Nicolae in care isi laudau cumintenia, iar dimineata le gaseau pline cu fructe glasate sau bomboane.

Sursa: www.desprecopii.ro, www.moscraciun.ro, www.parinti.ro

2 comentarii:

Anonim spunea...

este adevarat MOS NICOLAE vine la noapte...sa fiti cuminti copiii!!! va puuup...

sarbu spunea...

sa va pregatiti ghetutele copiii,la noapte vine Mos Nicolae cu multe dulciuri si cadouri pentru voi...

Trimiteți un comentariu

Nu injura!

 
;