2010/12/09

Mos Craciun


Acum ca tot a trecut Mos Nicolae il asteptam pe Mos Craciun cu sacii de cadouri.Mos Craciun nu a fost mereu bun.Acesta a devenit bun in urma nasterii Domnului.

Toata povestea mosului:
Legenda spune ca inainte de Nasterea Domnului cu cateva zile, lui Craciun, un om avut si zgarcit, i s-a aratat un inger in vis si i-a spus sa-si gateasca si sa-si curete curtile si ograzile, ca in scurt timp are sa vie o persoana foarte insemnata la dansul.
Nu cu mult dupa aceea s-a abatut Preacurata Fecioara Maria pe la dansul sa-l roage ca sa o primeasca peste noapte.
Nefiind Craciun acasa cand s-a abatut Preacurata pe la dansul, ci numai sotia lui, Craciuneasa, a rugat-o pe aceasta s-o primeasca.
- Vai, saraca, cum nu te-as primi eu cu toata inima, dar am un barbat dedat la betie si asa de artagos si rau ca, daca te-ar gasi aici la mine, cand se va intoarce acasa, ne-ar omori pe amandoua in bataie.
- Daca nu poti sa ma primesti in casa, atunci fa bine si ma primeste in grajd, ca sa ma odihnesc peste noapte.
La aceasta rugaminte, Craciuneasa nu s-a pus de pricina, ci cugetand ca venind barbatul ei Craciun acasa si culcandu-se nu va sti ca a primit pe o straina de mas.
Mergand Preacurata Fecioara Maria in grajd si culcandu-se acolo, n-a trecut mult timp si palind-o durerile nasterii si nestiind ce sa faca s-a dus la Craciuneasa sa vie si sa-i ridice pruncul ce-l va naste. Craciuneasa nu s-a lasat mult rugata, s-a dus si l-a mosit.
Si cum s-a nascut Domnul nostru Iisus Hristos, tot grajdul in care se afla s-a luminat, iar Craciuneasa a inteles ca persoana aleasa despre care i-a spus ingerul barbatului sau nu putea sa fie decat pruncul.
Apoi stapana s-a intors in casa. Cand a venit de la crasma, Craciun a observat ca nevasta lui tot iesea si dadea pe la grajd. El a insistat, iar ea i-a spus cele petrecute. Craciun s-a repezit la sotia sa, i-a prins mainile si i le-a legat cu franghie. Apoi, luand o barda, pe pragul usii, i le-a taiat pe amandoua. Craciuneasa, in spaima cea mare, a luat mainile subsiori si, ducandu-le la Maica Domnului in grajd, a inceput a i se jelui si a-i arata ce a facut barbatul ei, pentru ca i-a ridicat pruncul.
Maica Domnului a luat mainile Craciunesei, le-a bagat sub fasa fiului sau si apoi, punandu-i-le iarasi la loc, s-au facut mai frumoase si mai lucitoare ca inainte.
Craciun, vazand aceasta minune, indata si-a inchipuit ca persoana despre care i-a spus ingerul in vis nu poate fi alta. A picat in genunchi si asa a mers pana la grajd, unde s-a rugat de iertare Maicii Domnului.
- Numai atunci vei fi iertat pentru fapta ce ai facut-o cu sotia ta, cand vei posti cate sase saptamani in fiecare an, inainte de nasterea fiului meu Iisus. De abia atunci vei fi iertat de Tatal, de Fiul meu si de Duhul Sfant.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Nu injura!

 
;